Hallist ja sombusest detsembri ilmast põgenedes avan ukse mõnusasse Marta kohvikusse, et tutvuda Oivalise Tervliku Tordi (OTT) uute põnevate tegemistega. Hubase ja mõnusa olekuga söögikohta sisenedes leian kohe Karl-Ott Juhansoni, OTTi looja, kes plaanib investoritele oma ettevõttest põhjaliku ülevaate teha ja loomulikult ka oivalist torti pakkuda.

Lubadused tordi tervislikusest ja oivalisest maitsest ei osutugi vaid ilusaks ettekujutluseks. Saan sellest kohe aru, kui esimest torti proovin. See lausa sulab suus, konsistents on väga kerge ja mahe ning pärast nelja erineva tordi söömist pean nentima, et kõht on mõnusalt täis, puudub rammestus ning magusasõbrana võtaksin pärast mõningast pausi kindlasti juurdegi. Muuseas osutusid minu eriliseks lemmikuks osutusid iiriselikööri-kohvi tort ja astelpaju-vaarika toortort.

Esiplaanil iiriselikööri-kohvi OTT, taga banoffee OTT. Foto: Andra Hamburg

Esitluse lõpuks tundub tõesti, et tegu on 21. sajandi maiustusega, mis ärilisest aspektist ja oma sisult on vägagi tõenäoline maailmavallutaja.

OTTi missioon pürgida kiiremini kõrgemale ja kaugemale on tänapäeva kondiitriäris vägagi tervitatav. Teengi lähemalt Karl-Otiga juttu, et uurida OTTi suurtest äri-, turundusplaanidest ning muust aktuaalsest ja põnevast.

Miks on OTT 21. sajandi maiustus?

See kõlab lihtsalt juba nii hästi. Tavaliselt on nii, et pärast soolast sööki võid ju tüki torti süüa, aga oivalise tervisliku tordiga saad oma söögikorda alustada. Sellest saab ka kõhu täis ega ole rammestust ega toidukoomat. Maiustus ei pea olema õhtusöögi lõpunoot, vaid ta võib ka pearoog olla.

Kas teie lahjem ja dieedisõbralikum tort ei tähenda maitsetumat ja igavam torti?

Ei, meie retseptid on väga läbi mõeldud, lausa grammi pealt. Nagu nimigi ütleb, on ta tervislik, aga samas oivaline. Toode võib olla ju nii tervislik kui tahes, aga kui ta ei maitse hästi, siis ta ei sobi meie mõttega kokku. Tervislik toit peab olema maitsev ja selle söömist peab nautima.

Karl-Ott investoritega. Foto: Andra Hamburg

Miks otsustasite investorid kampa võtta? Mis teie eesmärk on?

Selle kampaania ja turundusega soovime pälvida rohkem tähelepanu. Lisaks inimesed, kes meie ettevõttesse tulevad, toovad uusi tutvusi, ideid ja oma visiooni. Ka neid on meie tegevus puudutanud, juu siis neil on ka soovitusi ja ideid kuidas seda asja kiiremini kõrgemale ja kaugemale viia.

Miks te investoritega kohtumisi korraldate? Kas seda on vaja teha, et teie ettevõtmisse rohkem investeeritaks?

Teeme seda pigem selle jaoks, et nad saaksid meid näha, torti proovida ja kõigest positiivsema emotsiooni. See teeb neile ka otsustamise lihtsamaks ja loob reaalsema pildi. Internetis on kõik küll ilus, aga reaalset toodet ja inimesi näha on hoopis teine teema.

Kui palju teil veel eesmärkidest puudu on?

Hetkel on 22% eesmärgist täidetud, peaaegu kuu on aega veel seda täita, seega 78% veel. Hästi palju tuttavaid ja püsikliente on veel tulemata, kes on suusõnaliselt lubanud tulla.

Mis te nendele ja ka teistele ütlete, et miks tasub teie ettevõttesse investeerida?

Esiteks on püsiklientidel rahaline võit ja kui sa näed, et asjal on tulevikku ja meeskond selle taga on ambitsioonikas, siis tasub investeerima. Lisaks kui sa nagunii investeerid juba kuhugi, nt Bondorasse, siis miks mitte investeerida hoopis inimesse, kelle missiooni ja visiooniga juba tuttav oled. Usun, et inimene on võimeline kasvatama su raha palju kiiremini kui nt kinnisvara. Just kui ta sulle juba tuttav on. Selleks teeme ka kohtumisi, et investorid saaksid minu ja meeskonnaga tutvuda ning usaldusväärsust kasvatada. Internetis promomine ja toote üleandmine on hoopis teine tera.

Juhanson oivalise tervisliku tordiga. Foto: Andra Hamburg

Teie kampaania slogan on „investeeri tervisesse ja figuuri“. Kas see tordisöömisega vastuolus pole?

Tahamegi seda arvamust muuta. Sealt ka see 21. sajandi maiustuse mõiste tuli. Tervislik toitumine ei ole see, et üks toiduaine on halb ja teine hea, üks tervislik ja teine ebatervislik. Mõnele, kes ei saa väga tihti süüa, võib ka burger väga tervislik olla, sest ta saab lõpuks süüa. Samas inimesele, kes sööb 10 burgerit päevas, on see juba ebatervislik.

Mis plaan teil veel laienemisega on?

Plaan on ka Soome kohvikutesse ja jaekettidesse laieneda. Kui on võimalik ja vajalik, siis ka seal köök-pood püsti panna. Samuti soovime e-poe sinna teha, et kõik üle Soome saaksid torti tellida. Mida rohkemate inimesteni jõuame, seda parem.

Soome just seetõttu, et see on lähendal ja turg on suur. Rootsi oleks nt palju raskem minna. Samuti ei näe, et teistes Balti riikides hetkel sellele perpektiivi oleks. Nt Lätis on pea samad kulud mis Soomes, aga turg on kordades väiksem ja vähem maksujõulisem.

Kuidas toote kvaliteeti ja kättesaadavust plaanite parendada?

Plaanime teha nii, et saaks rohkem tüki kaupa köök-poes müüa ning jaekettidesse laieneda, et oleks rohkem paindlikkust. Siis saaksime sama ajaga rohkem teha, ahju võimalused oleksid ka paremad jne.

Vasakul astelpaju-maasika toortort, paremal chia-vaarika toortort. Foto: Andra Hamburg

Kust te tavaliselt toorainet varute?

Kõik on Eestist. Hetkel ikkagi 50% jaekettidest, seda puhtalt kättesaadavuse pärast.

Kui palju teil praegu tellimusi on?

Eelmised jõulud olid tunduvalt vaiksemad. Sel aastal on see hooaeg aga üsna hull. Kui nüüd tellimist kinni poleks pannud ja võtaks kõik vastu, siis tuleks detsembris umbes 140 torti kokku valmistada.

Mida arvate valitsuse plaanitavat suhkrumaksu kehtestamist, kas see oleks hea otsus?

Meie ettevõtmist see ei mõjutaks, aga samas pole sellega üldse nõus. See on lihtsalt inimeste nöörimine. Valitsus paneb küll 500 eurot miinimumpalgaks, aga teisalt võtab selle raha ära. Nagunii on Eestis peaaegu kõige kõrgem maksukoormus Euroopas ja just need kaudsed maksud, mis on seotud aktsiisi, tarbimise jms, on üüratult kõrged. Ma saaks aru, kui see maksuraha süstitaks reaalselt rahva tervisesse oleks sellest ehk kasu. Hetkel tundub, et tehakse lihtsalt nii, et oleks tabel tasakaalus ja mõeldi kehtestada üks populaarne ja päevakajaline maks. Inimesed on ülekaalulised pigem just seetõttu, et neil on liiga palju vaba aega. Kui aega ei oleks, siis ei söödaks ka nii palju. Seega inimestel ei ole piisavalt tegevusi või missiooni. Magusamaks sealjuures ei muuda midagi.

OTTi looja. Foto: Andra HamburgMiks leiate, et tervislik eluviis ja magusa armastamine peaks käima käsikäes?

Tavaliselt mõeldakse, et tervislik eluviis on vaimule väga koormav. Räägitakse, et ei jaksa või ei oska tervislikult toituda. Tehakse see endale liiga raskeks. Samas peab aga mõistma, mis on probleem ja selle lahendus. Kui oled ülekaalus, siis probleem ongi ülekaalus ja lahendus selles, et pead vähem sööma, mitte hullult tervislikku toitu sisse ajama. Ka porgandist võib end paksuks süüa, mis on küll väga-väga raske, aga võimalik. Loomulikult on toite, mis on kehakaalule paremad, mis täidavad paremini kõhtu, sisaldavad rohkem vitamiini ja mineraale. Samas on mõni nii-öelda mõttetum toit ehk hästi kaloririkas ega täida üldse kõhtu. Meie tort seejuures kuulub sinna esimesse kategooriasse.

OTTi saad toetada siin.

Fotod: Andra Hamburg

toimetaja: Andra Hamburg

andra@yu.ee