Voodi on kodu keskne osa, eriti magamistoas, kus lõõgastumine ja hea uni mängivad tähtsat rolli. Õige voodi valimine pole oluline mitte ainult esteetilistel põhjustel, vaid ka sinu tervise ja heaolu nimel. Vale voodivalik võib kaasa tuua seljaprobleeme, halva une ja isegi meeleolu languse. Sellest artiklist saad teada, kuidas valida voodi, mis mitte ainult ei näe su kodus hea välja, vaid tagab ka kvaliteetse une.

Mis on sinu vajadused?

Alustame kõige olulisemast – sinu isiklikud vajadused ja magamisharjumused. Kui magad üksi, võib väiksem voodi olla täiesti piisav. Ühekohalised voodid, mille laius jääb tavaliselt 90 ja 120 cm vahele, on hea valik, kuid tasub kaaluda ka laiemat varianti, eriti kui sulle meeldib voodis laiutada. Laiem voodi pakub rohkem liikumisruumi ja on mugavam ja siis, kui soovid voodis pikali olles näiteks filme vaadata või raamatuid lugeda.

Kahekohalise voodi puhul on soovitatav valida vähemalt 160 cm laiune voodi, et mõlemal magajal oleks piisavalt ruumi mugavaks uneks. Kui ruum magamistoas seda võimaldab, tasub valida 180 cm lai voodi, mis pakub veelgi rohkem ruumi ja tagab, et mõlemal on piisavalt liikumisvabadust, ilma, et see häiriks teist inimest. Suuremates voodites, näiteks king size mõõdus voodis (180–200 cm), on lahedalt ruumi ja saab valida erinevate magamisasendite vahel, ilma, et oleks ohtu ärgata valutava selja või kaelaga.

Kui otsid voodit, mis on veelgi ruumikam ja lisab magamistuppa luksusliku atmosfääri, siis mõtle kontinentaalvoodi peale. Kontinentaalvoodi on kõrgem kui tavalised voodid ja koosneb mitmest kihist, sealhulgas vedruvoodist ja kattemadratsist, mis teevad selle eriti mugavaks ja vastupidavaks. Kontinentaalvoodi pakub suurepärast tuge ja sobib eriti hästi neile, kes eelistavad kõrgemat magamisaset, kust on lihtsam hommikul tõusta.

Diivanvoodi või nurgadiivanvoodi piiratud ruumi

Kui ruum on piiratud, näiteks väiksemas korteris või stuudiokorteris, kus on iga ruutmeeter oluline, võib diivanvoodi olla suurepärane lahendus. Diivanvoodid täidavad kahte olulist funktsiooni – päeval on need mugavad istumiskohad ning öösel saab need kiiresti ja lihtsalt muuta voodiks. See sobib hästi väikesesse eluruumi igapäevaseks kasutamiseks või näiteks külaliste tuppa kui seal pole eraldi voodiruumi.

Nurgadiivanvoodi on praktiline lahendus neile, kes vajavad lisamagamiskohta ilma eraldi magamistoa olemasoluta. See annab võimaluse kasutada toa nurka, mis jääb tihti muidu kasutamata, aga samas saab selle ka voodiks lahti tõmmata kui on vaja lisamugavust ööbimiseks.

Lisaks on paljudel diivanvooditel ja nurgadiivanvooditel ka hoiukastid, kuhu saab panna voodipesu, tekke või muid vajalikke esemeid. Samuti on seal võimalik hoiustada kattemadratsit, mis teeb diivanvoodil magamise veelgi mugavamaks, kuid võtaks päeval asjatult ruumi. Hoiukastide olemasolu muudab diivanvoodi eriti funktsionaalseks, kuna see lahendab ka hoiustamisprobleemi, mis just väikestes korterites sageli esineb.

Diivanvoodi on multifunktsionaalne lahenduse, mille abil saad ruumi säästa. Neid on saadaval erinevates suurustes ja stiilides, mistõttu on lihtne leida variant, mis sobib sinu interjööri ja isikliku maitsega. Diivanvoodi puhul tasub jälgida, et madrats oleks piisavalt mugav pikemaajaliseks kasutamiseks, eriti kui plaanid seda kasutada oma igapäevase voodina. Soovi korral soeta juurde kattemadrats.

Õige voodi ja õige madratsi olulisus

Voodiraami valimine on oluline, kuid madrats on see, mis tagab hea une. Madrats on hea une alus ja õige madratsivalik on sama oluline kui voodi ise. Sobiv madrats toetab keha õigetes kohtades, hoides ära seljavalu ja teised terviseprobleemid.

Näiteks vedrumadratsid on klassikalised ja vastupidavad, pakkudes head toetust igas asendis magajale. Vedrumadratsid on hea valik neile, kes eelistavad kindlamat magamispinda. Vedrud jaotavad keha raskuse ühtlaselt, mis vähendab survetundlikkust ja aitab vältida ebamugavust.

Poroloonmadratsid seevastu kohanevad hästi kehaga, on tihti kergemad ja pehmemad ning rahakotisõbralikumad. Porolooni tihedus mõjutab madratsi toetust ja mugavust – kõrgema tihedusega poroloonmadratsid on vastupidavamad ja sobivad hästi neile, kes otsivad pehmemat, kuid toetavat lahendust.

Kui valid kontinentaalvoodi, on kaasaegsed lahendused tihti integreeritud erinevate mugavustasemetega madratsitega, mis pakuvad kehale ideaalset tuge. Samuti on olemas palju lisavalikuid, näiteks lateksmadratsid, mis on allergiavabad ja sobivad tundliku nahaga inimestele. Lateksmadratsid on hea valik, kui eelistad looduslikke materjale ja madratsit, mis on hingav ja aitab kehatemperatuuri stabiilsena hoida.

Madratsi valikul on oluline arvestada ka magamisasendiga. Kui magad sageli külili, vajab su keha pehmemat madratsit, mis kohaneb õlgade ja puusadega, et tagada selgroo sirgus. Selili või kõhuli magajatele sobivad kõvemad madratsid, mis tagavad keha õige toetuse ja ei lase seljal valesti painduda.

Voodi, mis sobib interjööriga

Kui voodi funktsionaalsus on paigas, tuleb mängu esteetika. Voodi peaks sobima nii magamistoa üldise stiiliga kui ka sinu isikliku maitsega. Interjööri sobiva voodi valimine on oluline, sest see määrab suure osa magamistoa atmosfäärist.

Kui hindad minimalistlikku stiili, võib metallist raam olla sobiv lahendus. Metallraamid on tihti kergemad ja õhulisemad, andes magamistoale modernse ja industriaalstiilis ilme. See valik sobib hästi väiksematesse ruumidesse, kuna metallraami kerge struktuur ei muuda ruumi üldist ilmet raskeks.

Samas kui eelistad looduslähedast ja sooja atmosfääri, võib puidust voodi olla õige valik. Puidust voodid toovad tuppa naturaalse ja hubase meeleolu, sobides hästi maamajadesse, aga ka näiteks lastetuppa. Puidust voodi puhul saab valida erinevate viimistluste ja värvide vahel, et see sobiks ülejäänud sisustusega.

Kontinentaalvoodid, eriti sametised ja pehmed peatsid, toovad ruumi luksuslikkust ja hubasust. Nende neutraalsed toonid sobituvad hästi erinevate sisekujundusstiilidega ja pakuvad võimalust mängida erinevat värvi ja tekstuuridega voodipesu ning dekoratiivpatjadega. Elegantsed kontinentaalvoodid on tihti fookuspunktiks toas ja mõjuvad visuaalselt tugevana.

Kui plaanid valida neutraalsemas toonis voodi, saad magamistuppa lisada isikupära värviliste voodikatete ja dekoratiivpatjadega. Seesuguste, erinevate mustrite ja tekstuuride kasutamisega saad luua vaheldust, ilma, et peaksid tegema suuremaid sisekujunduse muutusi või rahalisi väljaminekuid.

Lõpetuseks

Õige voodi valimine on otsus, mis mõjutab sinu igapäevast heaolu ja tervist. Oluline on arvestada oma vajaduste, ruumi suuruse ja voodi funktsionaalsusega. Kui ruum on piiratud, võivad diivanvoodi või nurgadiivanvoodi olla parim praktiline lahendus. Voodi ja madratsi kombinatsioon mängib olulist rolli une kvaliteedis ning sobiv madrats toetab keha õigesti. Lisaks peaks voodi sobima ka sisekujundusega, et magamistuba oleks hubane koht, kus saad end tõeliselt välja puhata.