Enamasti veedetakse köögis väga palju aega ja tihtipeale lõppevad koosviibimised olenemata köögi suurusest just seal. Mida pidada silmas köögi planeerimisel, et see oleks mugav ja praktiline?

  1. Köögi jaoks sobivaim asukoht on välisukse lähedal, et sinna jõudmiseks ei peaks läbima teisi ruume.
  2. Köögi suurus sõltub eelkõige perekonna suurusest ning söömisharjumustest. Minimaalne soovitatav suurus ilma söögilauata on 7 m², kui aga lisada söögilaud, siis vähemalt 13–15 m².
  3. Kindlasti tuleb arvestada, et kööki kasutatakse võrreldes teiste ruumidega sama palju ja seal veedetakse rohkesti aega.

 

Köögitüübid:

I-tüüpi köök.

Kogu sisustus asub ühe seina ääres. Sobib ideaalselt väiksele majapidamisele, kuhu kuulub kuni kaks inimest.

I-tüüp köök. Foto autor Vanesha Stevi.

 

II-tüüpi köök.

Sisustus on paigutatud kahe vastasseina äärde. Nende vahele jääb koridor laiusega vähemalt 1,3 m, et kappe oleks mugav kasutada ning jaguks ruumi kokkamiseks.

II-tüüpi köök. Foto autor Pia Ulin.

 

L-tüüpi köök.

Sobib hästi pereköögiks. Seadmed on ühtlaselt kahe naaberseina ääres ja nurkadesse saab paigutada spetsiaalsed nurgakapid. Lisaks mahub ruumi ka toidulaud.

L-tüüpi köök. Foto autor Vanesha Stevi.

 

U-tüüpi köök.

Kapid ja seadmed on jaotatud kolme seina, tänu millele on köögimööbli jaoks kaks nurka. Nurgad sisustatakse eriliste nurgalahenduste abil. Nurka saab vajadusel paigutada ka pliidi ja praeahju. Kindlasti tuleb projekteerimisel tähelepanu pöörata sellele, et keskele jääks piisavalt ruumi liikumiseks.

U-tüüpi köök. Foto autor Vanesha Stevi.

 

Saare-tüüpi köök.

Seda stiili köök vajab palju ruumi, et ladusalt funktsioneerida. Pigem on see suure ruumi lahendus, kuna köögisaare ümber tegutsemiseks on vaja palju ruumi.  Pidude ajal võib saarele katta Rootsi laua, selle ääres saab süüa hommikueinet või lõunat ning see sobib suurepäraselt ka töölauaks pagaritoodete valmistamisel. Saart ümbritsevad käiguteed peaksid olema vähemalt 1,1 m laiad.

Saare-tüüpi köök. Foto autor Vanesha Stevi.

 

Niisiis tuleks kööki kujundades arvesse võtta nii olemasolevat ruumi, funkstiooni kui ka leibkonna suurust ja toitumisharjumusi.

 

Autor Anni Velks
Toimetaja Merily Šmidt